ABBA – POPMUSIK FRÅN DET FÖRFLUTNA

Den största svenska internationella exporten genom tiderna rörande popmusik är helt klart gruppen Abba. Nu kommer alla som läser detta naturligtvis inte att minnas denna grupp, utan har bara hört låter och andra tala om dem. Även jag som redan är 50 bast har svårt att i minnet verkligen identifiera mig med gruppen. Det hela beror naturligtvis på att de var verksamma mellan åren 1972-1982. Ja, faktiskt ett helt decennium. Hur som helst var jag bara en liten knatte på 5 år när de började sin karriär mot toppen, och därmed bara 15 år gammal när de slog på den sista strängen. Naturligtvis minns jag dem, men mitt riktiga superintresse för popmusiken hade inte vaknat då. Under den tiden var det metall och hårdrock som gällde för mig.

I vilket fall har den svenska popgruppen Abba inte bara förfört de svenska lyssnarna, utan här lämnade de ett världsarv inom den internationella popmusiken. Än idag, 35 år efter gruppen lade av, så är de fortfarande enormt stora. Störst är de naturligtvis i USA, men detta var väl givet. De ser ju också fortfarande Elvis Presley käka hamburgare på Burger King då och då. Ja som jag säger om popmusiken. Du ska inte ha några andra gudar jämte dig. Då är detta svaret. ElvisP:en går helt enkelt inte till Mc Donalds med risken att förlora sina fans. Åter till verkligheten. Vad var det då som gjorde Abba så stora? Här är det samma som jag alltid söker. Det var stilen, soundet samt kläderna och hur de förde sig på och utanför scenen.

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published